Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

5 tips till dig som ska extrajobba

Ett sommarjobb är en chans att tjäna extra pengar, vilket kan användas till studier, resor eller andra personliga projekt. Det kan också bidra till att lära sig värdet av pengar och utveckla goda ekonomiska vanor tidigt i livet. Men det finns en del att tänka på för unga som ska börja jobba. Vi har listat 5 saker att ha koll på.

Two young adult friends smiling

Att ha ett extrajobb vid sidan av skolan eller jobba på lov erbjuder många fördelar som sträcker sig bortom bara den ekonomiska aspekten. Det är ett utmärkt tillfälle att få arbetslivserfarenhet och lära sig värdefulla färdigheter  när det är dags att söka permanenta jobb i framtiden. 

 1. Provjobba? Då ska du ha betalt.

  Att provjobba är ett bra sätt att för dig som inte har referenser, att få visa framfötterna eller för en arbetsgivare att se att allt funkar med personen. Men om du provjobbar har du faktiskt rätt att få betalt för tiden du jobbar.

 2. Säg nej till solskensavtal

  "Solskensavtal" innebär att ditt jobb är beroende av vädret, det vill säga att du endast kan jobba när solen skiner och vädret tillåter. Till exempel om du säljer glass och inga kunder kommer eftersom det regnar en dag, då får du inte betalt. 

  Kom ihåg! Du ska du ha betalt för den tid du faktiskt arbetar och du ska informeras i förväg om dina arbetstider. Arbetsgivaren kan alltså inte avbryta ett arbetspass samma morgon och förvänta sig att slippa betala lön.

 3. Ha koll på semesterersättningen

  När du jobbar ska du ha semesterersättning. Den ska inte bakas in i lönen utan redovisas separat på lönespecen.

 4. Jobba inte svart

  Får du frågan om att jobba svart ska du svara nej. Det är inte bara olagligt, det innebär också att du frånsäger dig alla rättigheter du ska ha som anställd. Du jobbar dessutom oförsäkrad och du kan inte använda jobbet som merit. 

  Är det så att du bara extrajobbar, då betalar du oftast inte lika mycket skatt som om du skulle jobba hela året. Faktum är att du kan tjäna ganska mycket utan att behöva skatta alls. För att slippa skatta så mycket kan du “jämka”, kolla in Skatteverket för info om blanketter.

 5. Se till att få ett anställningsbevis

  I anställningsbeviset ska all information om anställningen stå, vilken sorts anställning det är, hur länge du ska jobba, vad som ingår i uppgiften, hur mycket lön du har och så vidare. Ett anställningsbevis finns för att det inte ska bli missförstånd senare och det kan hjälpa både dig och arbetsgivaren att se att ni är överens. Det ska du få senast en månad efter att du har börjat, om din anställning är längre än 3 veckor.

Månadsspara

Testa vår sparkalkylator och se hur mycket det kan bli om du börjar månadsspara. 

En månad utan onödiga småköp

Vi har tagit fram ett verktyg där du kan kryssa för de dagar du kunde undvika småköp och istället lägga pengarna på ditt sparande. Du kanske vill utmana din bästa kompis, förälder eller partner? Vem får flest kryss?

Lediga jobb Sparbanken Skaraborg

Jobba hos oss.

Andra läste också