Om du svänger av väg 44 i höjd med Håle Täng hamnar du snart mitt ute på Grästorps vidder och hos Håle Lantbruk där gårdsbutiken med cafét Mäjens ligger. Här är det Lennart och Märit, tillsammans med döttrarna Johanna och Elin och svärson Linus som driver gården med höns, växtodling, gårdscafé och bageri.

Ta vara på allt

Av naturliga skäl kan inte alla ägg säljas som prima skalägg, utan några sorteras undan för att förädlas i gårdsbageriet, det kan handla om att dom är i fel storlek eller är lite buckliga men fullt lika ätbara som dom andra. Idén om att ta vara på dessa föddes och det blev i form av bakverk, glass och maränger. Märit fick möjlighet att hyra in sig i ett storkök inne i Grästorp där alla maskiner och ytor som behövdes för att producera fanns. Glassen såldes då i en liten stuga intill hönshuset. Intresset blev större än vad någon hade kunnat tro och snart krävdes det mer utrymme och arbetstid för att möta intresset. Vid denna tid hade båda döttrarna också ett stort engagemang i cafét och 2013 gjordes därför satsningen på att bygga lokaler för kök, café och butik.

Använda det som finns nära

Idag jobbar Elin som är konditor, Johanna och Märit tillsammans i cafét och produktionen tillsammans med ett gäng anställda som i princip året om möter fikasugna gäster. Glassen gjord på gårdens ägg, svensk mjölk och grädde är deras signum. Ingen smak är den andra lik och tillsammans med klassiska smaker varvas det som finns nära gården. Alltifrån sommarens rabarber, fläder, vinbär och krusbär, Det har även skapats flera samarbeten med företag runt omkring där man återigen tar tillvara restprodukter från ett lokalt musteri. Grönsaker från små odlare där rödbetor torkas till pulver och används som färg i marsipanen och rosmarinen blir en smaksättning i chokladglassen. Allt bakas på det egna mjölet från gården som malts hos Levene Kvarn.
– Vi tror på att göra det vi vill, servera det vi tycker är gott med dom ingredienserna som vi har nära, ibland betyder det att vi har vissa smaker och ibland andra, vi gör det vi gillar med hjälp av lokala råvaror helt enkelt och det verkar gå hem berättar Johanna.

Tillverkar pasta

Intresset för att äta något mer matigt i samband med sitt fika har blivit större så med tiden har sortimentet utökats med lättare luncher. I produktionen görs också gårdens egen pasta som säljs ute i butiken, på sikt är tanken att utveckla sortimentet och även erbjuda pastabaserade maträtter. Trots att lokalerna när dom byggdes var väl tilltagna är det nu trångbott i kök och café, butikens placering ställer till det lite när det är mycket folk och förhoppningen är att i framtiden bygga ut lokalerna och anpassa dom bättre med mer ytor och bättre förvaring.
– När pandemin kom var vi osäkra på hur framtiden skulle bli, vi kunde inte lova någon jobb inför säsongen de åren men folk besökte oss mer än någonsin berättar Johanna. Sedan dess har det vuxit varje år och inte minst denna vår. Nu sysselsätter cafét 9 personer på rullande schema och då är det fullt upp om dagarna. Tack vare det stora intresset bland gästerna kommer cafét utöka öppettiderna under hösten och hålla öppet
torsdag till söndag varje vecka.
– Extra roligt är det såklart att vi blir ett så stort team här på gården och att vi dessutom i många fall får vara våra anställdas väg ut i arbetslivet när vi tar in sommarjobbare i cafét, dom är ovärderliga för oss säger Johanna.

Döttrarna är drivkraften

Trots mycket slit och jobb är Lennart och Johanna rörande överens om att det är värt det. Glädjen i mötet med människor och att faktiskt kunna producera så många olika produkter med det som finns nära är nyckeln till mycket.
– Våra döttrar är ju min och Märits drivkraft, hade inte dom varit så engagerade i detta hade vi aldrig orkat driva runt det som blivit så stort idag, vi jobbar verkligen tillsammans här berättar Lennart.

En positiv effekt som också märks är den ökade försäljningen av ägg på gården, allt fler får upp ögonen för det lokala lantbruket och vikten av att äta med hänsyn både till miljö och djuren.
– Vår förhoppning är att ge våra besökare en inblick i svenskt lantbruk och en trygghet i att det som produceras här är bra grejer.