Det började egentligen med att dom själva tyckte att maten ute längst med vägarna bara bestod av hamburgare, en klassisk halv och hel special var svårt att få tag på. Efter ett besök på Rättviks marknad fick dom både inspiration och idéer och hem åkte dom för att hitta sig en vagn att bygga om till en foodtruck. Malin har tidigare jobbat inom kök både på skola och på ålderdomshem, även där har korv och mos alltid varit populärt på matsedeln. Sagt och gjort, vagnen köptes, inreddes och Matoz gjorde premiär i Kvänum. Tanken var att ha det som hobby men snabbt blev det en heltidssysselsättning för dom båda.

Med Kvänum som utgångspunkt

Allt som oftast finns vagnen uppställd runt lunchtid i centrala Kvänum, är det väder går det utmärkt att slå sig ner utanför för att äta eller ta en kopp kaffe. Men det är trots allt en vagn på hjul och därför finns den ibland också på andra platser. Ibland hyrs den in till kalas, bröllop och emellanåt får Malin och Tomas åka till något av bygdens företag och servera lunch från vagnen.
– Den här friheten vi har med vagnen är värd allt, vi jobbar massor men kan själva bestämma om vi vill ha öppet eller stängt och vart vi vill åka, det är ovärderligt att kunna styra sin egen tid så här berättar Malin.

En halv special

Maten är hemlagad och närproducerad så långt det går, storsäljaren och det som är mest omtalat är potatismoset. Två gånger i veckan kommer leverans av potatisen från Naum som sedan kokas och rörs ihop till mos. Det går åt en hel del, drygt 500 kilo potatis blir det på en månad. Malin experimenterar gärna med menyn ibland finns det sushi, ofta olika typer av sallader och ibland blir det smörgåstårta utöver det klassiska utbudet av hel och halv special och tillbehören därtill.

Mötet med människor

Trots många timmars jobb varje dag med förberedelser, disk och inköp är satsningen på vagnen inget som någon av dom ångrar.
– Vi träffar så mycket roliga människor och hamnar på platser och i sammanhang som vi annars inte skulle hamnat på. Och det är nog tack vare pandemin som vi fick en så bra start, då var vår vagn en plats där människor ändå kunde mötas och en så enkel sak som en korvkiosklunch utomhus kunde förgylla dagen när mycket annat var stängt och det inte fanns så många sociala sammanhang att vistas i berättar Tomas.