Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

Nyckelkund

September 2022

Dyrare tider - få ekonomin att hålla trots allt

Högre matpriser, högre elpris och dyrare drivmedel. Världsläget höjer räntorna och det ger utslag i allas våra plånböcker. Vi har tipsen för hur du bäst får kontroll över din ekonomi.

Vi vet att det inte alltid är lätt att hålla koll på siffrorna, men med enkla medel kan du få kontroll över din ekonomi. Något som är viktigt för alla, inte minst när priserna stiger.

Mia Nilsson - Sparbanken Skaraborg

Fira med oss - välkommen på Familjedag!

I år fyller vi 175 år som bank, det är tack vare dig som väljer att ha dina bankaffärer hos just oss. Vi vill säga tack och fira med dig och din familj!

Lördagen den 19 november är du välkommen till vår Familjedag på Vara Konserthus där vi bjuder på kalas med fika, pyssel för barnen, eldshow och föreställningar med Bamse och artisten Theoz.

Hitta energitjuvarna i din bostad

Många har nu skyhöga elräkningar, vilket gör att det verkligen är läge för att se över sitt hem för att hitta energitjuvar. Förutom att det är bra för din plånbok är det också bra för miljön. Några saker som du kan göra både i lägenhet och hus:

  • Sänk värmen
  • Duscha kortare och ha ett snålspolande munstycke
  • Byt till lågenergilampor

Om du bor i villa kan en god idé vara att även se över uppvärmning och varmvattenberedare samt förbättra isoleringen runt fönster, dörrar och tak.

 

Tips: Många kommuner har energi- och klimatrådgivare som kan ge individuell rådgivning om förbättringar i din bostad.

Gift eller sambo? Detta gäller vid bodelning

Vid en separation eller skilsmässa gör juridiken skillnad mellan äktenskap och samboskap. Om du varit gift är huvudregel att du har rätt till hälften av de gemensamma tillgångarna, även det som var och en ägde innan giftermålet. Denna giftorätt kan man avtala bort med ett äktenskapsförord. Som sambo har man rätt till hälften av bostad och bohag som införskaffats gemensamt, men även detta går att skriva avtal om.

Ta kontroll över din ekonomi med budgetverktyg

I dag när inflationen är rekordhög och matkostnaderna och andra utgifter gräver djupare hål i plånböckerna är det extra bra att dels göra en budget och dels skaffa koll på vad man lägger sina pengar på. Med Utgiftskollen i appen kan du enkelt både se dina utgifter och även samla dem i olika kategorier, till exempel mat, nöjen och bostaden. Utgiftskollen kan användas av såväl vuxna som unga under 18 år.

Sparande – viktigt även i oroliga tider

Kvinna jobbar på sin laptop och äter en sallad

Det bästa sparandet är det som blir av och tänk på att inga summor är för små. När du har en buffert på plats kan du börja spara till dina drömmar, din pension eller åt något helt annat. Här är några tips om hur du kan hitta det sparande som passar bäst för dig:

  • Börja med bufferten. För att klara oplanerade utgifter är det bra att ha pengar på ett sparkonto som du snabbt kan ta ut. Utgå från din livssituation när du sätter mål för hur stor din buffert behöver vara.
  • Nästa steg är ett långsiktigt månadssparande till bostadsköp, renoveringar, pension eller annat som du drömmer om. Hur du sparar beror bland annat på vilken risk du kan ta och hur länge du tänker spara. Många väljer fonder som är ett enkelt sätt att komma igång.
  • Svårt att välja fond? Ett tips är att välja en av våra fem
    basfonder. Vill du veta vilken av dessa som passar just dig? Ta hjälp av vår digitala rådgivning i internetbanken.

Riskinformation: Sparbanken Skaraborgs sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning. Fonder kan minska/öka i värde och du kan förlora de pengar som du satt in i en fond.

Erbjudande

Skilsmässoansökan online

Ofta är det svårt att veta hur man ska göra och var man ska börja, till exempel när man ska fylla i en skilsmässoansökan. Då kan du använda vår samarbetspartner Lexlys tjänst där du guidas genom hela processen och smidigt kan skapa en skilsmässoansökan online. Som kund i Sparbanken Skaraborg har du 20 procent rabatt när du skriver juridiska avtal online hos Lexly (ord. pris 695–2 295 kr).

Lästips

Så påverkar marknadsläget din privatekonomi

Det är mycket som påverkar hushållens privatekonomi just nu, stigande räntor, ökad inflation, oro på börsen och rekordhöga energipriser.