Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

Nyckelkund

nyhetsbrev-nyckelkund-april-2020

Tips, nyheter och erbjudanden

Coronaviruset skapar börsoro - hur kan man tänka kring sitt sparande?

Börsen går upp och ned. Förra året var exempelvis ett mycket bra börsår med en uppgång på 35 procent, medan det de senaste veckorna varit rejäla nedgångar över hela världen.

– Mitt råd är att inte gripas av panik utan istället tänka efter i lugn och ro. Men det finns inget enkelt svar på hur man ska göra nu, eftersom det bland annat beror på vilket sparande man har, när man behöver pengarna och vilken risk man är beredd att ta med sitt sparande, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom.

4 steg för dig som vill stämma av ditt sparande

  • Bestäm rätt risknivå för dig. Ta kommandot över ditt sparande genom att välja den risknivå du är bekväm med. Hög risknivå kan innebära att värdet av ditt sparande varierar mycket över tid medan värdet vid en låg risknivå oftast inte rör sig lika mycket upp eller ner.
  • Vilken sparhorisont har du? Alltså hur länge du vill spara och när du behöver pengarna.
  • När du bestämt vilken riskvilja och sparhorisont du har är det dags att fördela ditt sparande mellan aktie- och räntesparande. Ju högre riskvilja och längre sparhorisont desto högre andel aktiesparande.
  • Jämför det du kommit fram till med hur ditt sparande ser ut idag. Stämmer det eller behöver du göra en förändring för att hamna rätt utifrån dina förutsättningar?

- När botten är nådd för den här gången vet vi inte än. Men alla bör vara inställda på en fortsatt turbulens på börsen. Om du sparar på lång sikt, inte behöver pengarna på flera år och kan acceptera att sparkapitalet sjunker i värde enskilda dagar, månader eller till och med år har du, i ett historiskt perspektiv, ett koncept som varit framgångsrikt för många som sparar på börsen, säger Arturo Arques.

Coronaviruset skapar börsoro - hur kan man tänka kring sitt sparande?

Mitt i allt detta är det också dags att deklarera, läs gärna våra tips om avdrag och viktiga datum

Avslutningsvis några medskick i ”coronatider”: Håll dig uppdaterad om myndigheternas råd och ta hand om varandra på bästa sätt, även om det just nu kan betyda att det får ske via telefon eller digitalt.

Sparbanken Skaraborg