Vilka är ni på Fastighetsbyrån Skaraborg och vad gör ni?

– Fastighetsbyrån finns över hela Sverige med omkring 270 kontor. Här i västra Skaraborg är vi idag 10 mäklare och 3 koordinatorer som tillsammans bemannar våra kontor i Götene, Skara, Vara, Lidköping, Essunga och Grästorp. Vi har våra kontor i anslutning till bankens lokaler då vi ser att det finns ett nära samarbete mellan oss när det gäller fastighetsaffären. Vi är väl etablerade här och har en marknadsdel runt 35% i genomsnitt över vårt område.

Vi hjälper våra kunder att förmedla samt värdera fastigheter, vilket i praktiken innebär att en säljare kontaktar oss och att vi sedan sköter affären, håller kontakten och ser till att alla parter blir så nöjda som möjligt.
  

Hur har pandemin påverkat ert arbete?

– Vi har såklart behövt tänka om lite grann och kan nu erbjuda digitala livevisningar som komplement till vanliga visningar. Man anmäler sig på vår webbsida till en visning som kommer visas live. Via en länk vid en viss tid kan man sedan följa vår mäklare som är på plats i fastigheten och filmar och berättar om objektet.

Det finns även möjlighet att via en chatt ställa frågor och komma med önskemål på saker i bostaden man vill titta närmare på. Är man sedan fortsatt intresserad och vill titta mer så kan man boka in en egen visning för att träffa mäklare och titta på bostaden ordentligt. Digitala visningar tycker vi har fungerat smidigt och det gör det enklare för alla att ta en första titt, så vi kommer troligtvis erbjuda detta även efter pandemin.
  

Hur ser bostadsmarknaden ut här i Skaraborg?

– Just nu under pandemin har det varit ett lite mindre utbud av objekt ute på marknaden, vilket har gjort att det skett en prisutveckling så priserna ligger lite högre än vanligt. Personligen tror jag att det beror mycket på att man inte längre kan resa och röra sig som tidigare, det gör att man har mer pengar sparade och därmed mer pengar att lägga in i en insats eller i sitt boende.
  

Ser ni några trender på marknaden?

– Det blir allt mer vanligt att man lägger ut sitt boende lite för en första test, för att få lite koll på hur intresset verkar. Det kan man hos oss göra genom att lägga ut det som på gång eller kommande objekt på vår webb. Det går även ut som tips till alla som signat upp sig på vår bostadsbevakning som i förhand innan objektet kommer ut hos oss och på Hemnet får tips. I många fall leder detta till att bostaden säljs redan innan den kommer ut till försäljning, omkring 20–30% av affärerna vi förmedlar sker innan dom kommer ut på marknaden. Så det är ett tips från mig, signa upp dig på vår bostadsbevakning, kostnadsfri såklart, så får du förhandsinformation som kanske leder dig till ditt drömboende direkt.
 

Hur ser intresset ut för att bosätta sig här i Skaraborg?

– Vi märker att det blir allt mer populärt att flytta ut på landet, vi har en fin miljö runt omkring oss och den verkar fler vilja ta del utav. Vi kan också se att olika områden lockar personer med olika intressen, runt Kinnekulle, Kålland och Varnhem är det mer vanligt att man köper sig ett fritidshus att spendera ledig tid i samtidigt som man bor kvar på sin bostadsort.

Runt Vara och Essunga märker vi även att allt fler från nordöstra Göteborgsområdet flyttar in, med ombyggnationen av E20 blir de i framtiden kanske mer tillgängligt och möjligt att förflytta sig snabbt.
  

Vad är dina bästa råd till någon som vill köpa eller sälja en fastighet?

– Om du äger en bostad är det aldrig fel att göra en värdering, det kan ge dig en klarare bild av vad du kan tänkas få vid en försäljning och om det finns saker du kan fixa till innan du lägger ut för försäljning för att öka värdet. Om du vill köpa en bostad är det bra att ha kontakt med banken innan du kontaktar mäklaren, du behöver kontrollera dina möjligheter till att ta ett bostadslån och se så att du har ett lånelöfte.

Har du ett lånelöfte sedan tidigare kan du behöva ett nytt efter en tid då det behöver förnyas. När du väl hittar en bostad du vill lägga ett bud på går det ofta fort, har du då den ekonomiska delen ordnad redan från start så har du större chans att kunna hänga med i affären och bli köpare.