Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

Riskerar du minuspension?

Mamma och vuxen son sitter på verandan och tittar på en surfplatta

När den som är 35 år idag går i pension sjunker inkomsten med 30-40 procent. För många yrkesgrupper innebär det att ekonomin kommer att gå minus varje månad. Men det finns saker du kan göra.

En analys genomförd av Swedbank målar upp en bister bild för dagens 35-åringar med små ekonomiska marginaler – när det väl är dags att sluta jobba om ungefär 30 år kommer pensionen inte att räcka till.

– Pensionen är för de flesta positivt laddad med planer på resor, familj och intressen. Det är nog inte så många som räknar med att gå minus i plånboken men för vissa yrkesgrupper kommer pensionen inte att räcka till det mest nödvändiga, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

Vilka är det då som riskerar minuspension? Enligt Swedbanks analys är det yrkesgrupper med blygsam löneutveckling, ofta förekommande i skattefinansierad verksamhet, som är i riskzonen

– När inkomsten minskar med 30-40 procent kommer dessa grupper att behöva bidrag eller ett eget sparande för att klara sin ekonomi som pensionärer. Är du 35 år gammal och tjänar runt 25 000 kronor idag befinner du dig faktiskt i riskgruppen, säger Madelén Falkenhäll.

Lägger man till att framtida pensionärer sannolikt har större bostadsskulder än pensionärerna idag kan det se ännu sämre ut. Men är allt kört om man inser att man riskerar minus på kontot som pensionär? Långt ifrån!

– Det finns mycket man kan göra. Jobbar du deltid i dag, försök att öka antalet timmar du arbetar. Om din arbetsgivare inte betalar in tjänstepension kan du försöka förändra det eller helt enkelt byta jobb till en arbetsplats med tjänstepension.

Om arbetsgivaren inte betalar tjänstepension ska man försöka få arbetsgivaren att kompensera med högre lön, så att man själv kan sätta av ett belopp motsvarande tjänstepensionsavsättning varje månad.

Att skjuta upp pensionen med ett par år kan också göra stor skillnad. Effekten av att spara privat ska heller inte underskattas.

– En bra metod för att komma igång med sparandet är att sätta av en del av din nästa löneförhöjning till ett pensionssparande.

Tips:

  • Ta tjuren vid hornen och ta reda på din förväntade pension. Gå in på minpension.se eller Pensionsmyndighetens hemsida för en överblick.
  • Gör en budget och se över din totala ekonomi. Först och främst bör du ha ett buffertsparande för oförutsedda utgifter. Två månadslöner efter skatt är ett bra riktmärke på ett buffertsparande.
  • Starta ett privat sparande till din framtida pension. Om du börjar spara tidigt kan du sätta av mindre belopp varje månad. Ett litet sparande under en längre tid kan växa till betydande belopp.
  • Se över fondernas avgifter, det gör skillnad på sikt.
  • Varje år skickas det orange kuvertet ut till dig som privatperson. Där får du information om din premiepension, vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och ser hur  mycket du hittills har tjänat in från staten.