När det kommer till bedrägerier är en sak säker, alla kan drabbas på det ena eller andra sättet. Idag finns det många olika typer av bedrägerier och bedragarna är ofta mycket skickliga och ofta märker man inte att man blivit utsatt förens efteråt.
 

Investeringsbedrägerier

Ett investeringsbedrägeri börjar ofta genom en annons, du kan lockas in via ett länkklick eller bli uppringd och få ett erbjudande. Här handlar det ofta om att du ska bli övertalad och lockas med ett bra erbjudande som ett bättre pris eller en lägre ränta, där någon vill att du ska betala och när du sedan tror att du gjort en bra affär visar det sig att dina pengar är borta. Ofta börjar det i liten skala som sedan ökar och blir till större summor.

Var observant vid erbjudanden när du blir kontaktad och betala inte för något utan att säkerställa att det är ett verkligt bolag och en riktig produkt eller tjänst som du faktiskt vill ha och behöver.
  

Romansbedrägerier

Romansbedrägerier, eller som det tidigare kallades sol och vårare, är en typ av bedrägeri som är svårt att identifiera och som kan ställa till stora bekymmer. Ofta handlar det om en person som utnyttjar en annans persons känslor och bygger upp ett förtroende och utnyttjar personen ekonomi och ägor.

Detta kan ske både rent fysiskt men till stor del också online. Bedragaren utnyttjar sårbarhet och svagheter och det är lätt att det blir långdraget och att den drabbade fastnar i en illusion och har svårt att inse att den blivit lurad och bedragen.
 

Annonsbedrägerier

När du handlar online på annonssidor som till exempel Marketplace eller direkt av privatpersoner kan du bli utsatt för ett annonsbedrägeri. Tänk på att aldrig betala i förskott, säkerställ att den vara eller produkt du vill köpa finns på riktigt, köp den direkt personen eller använd en säker betalningsmetod och spårbar frakt för att säkerställa att du vet att du får det du betalat för.
  

Vishing - Smishing - Phising

När du blir uppringd och erbjuden något som låter för bra för att vara sant kan det vara ett bedrägeriförsök som går under namnet vishing. Här är tanken att du ska bli övertalad genom välformulerade argument och tonen hos den som ringer kan vara forcerad för att du ska fatta ett snabbt beslut.

Samma princip kallas smishing och då är det någon som genom sms försöker få dig att ringa upp, svara på eller trycka på en skadlig länk i ett sms. Samma metod är vanlig via mejl och då kallas det phising.
  

Hur vi som bank kontaktar dig

  • Det är även vanligt att bedragare utger sig för att vara din bank som kontaktar dig. Kom ihåg att vi aldrig ringer upp dig och ber dig logga in, godkänna något med ditt Bank-ID eller dela med dig av känsliga uppgifter.
  • Om du blir uppringd och är osäker på vem du talar med så ska du lägga på och ringa upp på vårt nummer 0511-280 00.
  • Har du varit i kontakt med banken i närtid eller har en bokad tid för ett möte kan du få ett sms med en bekräftelse och påminnelse på din bokade tid men vi skickar aldrig några länkar eller uppmaningar om att du ska godkänna eller logga in någonstans.
  • När du ringer vårt kundcenter har du möjligheten att identifiera dig med din personliga kod, en tjänst du kan lägga till via din internetbank. Genom den kan du identifiera att det är banken du talar med och vi kan identifiera vem du är så att vi på ett säkert sätt kan hjälpa dig med dina frågor.
  • När du är inloggad i din internetbank eller app är dina uppgifter alltid säkra och du kan kommunicera med oss via meddelandefunktionen.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller har misstankar om att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.