Vi träffade Christian Karlsson, vd för företaget sedan 5 år tillbaka och kollegan Per Eric ”Pejjen” Johansson som hängt med i många år och idag jobbar med försäljning av solel, värmepumpar och kylmaskiner. Kortfattat kan man säga att Nossebro Energi jobbar med de flesta typer av el. Solceller, värmepumpar, vattenproducerad el och fjärrvärme från flis är källor som blivit stora på senare år som Nossebro Energi valt att fokusera på. Miljö och hållbarhetsaspekterna har blivit allt mer viktiga även inom elhandeln och det är sedan en lång tid tillbaka en del i företagets affärsidé.
 

Aktiv roll i miljöfrågan

Nossebro Energi är i grunden en ekonomisk förening vilket är lite unikt. Det innebär att alla kunder som bor i hus och som är fiber och elnätskunder också är medlemmar och på det sättet kan vara med och påverka genom föreningen. Medarbetarna är alltifrån elektriker, kyltekniker, IT-ansvarig, administratörer, ekonomer och säljare. Närmare 40 personer har en anställning i företaget och arbetet sker både inne på kontoret och ute hos kunderna över hela Skaraborg med Nossebro som utgångspunkt. Ute i garagen står därmed ett antal bilar som används ut till kunderna, många mil blir det och därför var det ett naturligt val att där det är möjligt byta till elbilar.
– Vi tar en aktiv roll i miljöfrågan på flera sätt och vi vill gärna ge våra kunder det bästa möjliga. Det kändes därför naturligt att leva som vi lär, att vi kör våra servicebussar på el är inte bara bra för miljön, det blir även en lägre kostnad för oss när bilarna laddas här hos oss på energi som kommer från våra egna solceller vi har uppsatta här ute berättar Christian.

Marknaden

Intresset på marknaden är stort för el som är producerad på ett sätt som är snällare mot miljön. Allt fler som bor i villa eller äger en gård med lite takytor installerar solceller. Intresset för pelletspannor minskar och istället blir värmepump som drivs av energi som kommer från solceller allt mer populärt hos konsumenterna som Per Eric och hans kollegor möter. Arbetet med att bygga ut fibernätet i Essunga kommun startades för flera år sedan, idag är det klart och många är anslutna.
– Det är ju också en form av hållbarhet, idag behöver alla någon form av uppkoppling och det vill vi gärna erbjuda, ung som gammal kommer ju på ett eller annat sätt behöva ha tillgång till nät för sina telefoner och teveapparater för att kunna hålla sig ajour med samhället även om man bor ute på landsbygden berättar Per Eric.
 

Framtiden

Det händer mycket i elhandelsbranschen just nu, något som både Christian och Per Eric betonar. Båda är övertygade om att solceller och laddstolpar till elbil är två saker som fler och fler kommer att investera i. Redan sedan i somras har de märkt en mycket större efterfrågan inom dessa båda områden både från mindre privatkunder till större företag.
– Vi vill också passa på att uppmana de som går i tankarna kring detta att titta på de skattereduktioner för grön el som finns just nu. På solceller får man nu 15% och på batterilagning hela 50% i reduktion. Så det är ett bra tillfälle att passa på berättar Christian.