Maria Kronwall flyttade till kommunen för 5 år sedan och jobbar till vardags som småstadsutvecklare för Vara Köpmannaförening. Det var genom hennes jobb där behovet av att finnas nära Varaborna och samhället som idén för lokalen föddes. Maria behövde en kontorsplats och saknade en samlingsplats inne i Vara. Kombinationen av behovet och idéer på vad en kreativ plats kunde ge gjorde helt enkelt att hon i helt egen regi startade upp Lokalen. Hyreskontraktet skrevs, lokalen målades och piffades till och dörrarna slogs upp och sedan i november förra året har lokalen fyllts av lokalt hantverk och nyfikna besökare, precis som det var tänkt.

En mötesplats i Vara

Tanken är att kunna erbjuda Lokalen som en mötesplats, både för enskilda personer som vill nyttja kontorsplatser eller för fler som behöver en möteslokal. Utöver det så är det också en butiksdel som varje fredag och lördag håller öppet för allmänheten, här får lokala kreatörer hyra in sig och visa upp samt sälja sina produkter och varor. Under våren har det varit runt 10 konstnärer och matproducenter som sålt sina produkter i butiken. Gemensamt för dom alla är att utbudet består av sådant som inte erbjuds i några andra av Varas butiker. De som hyr in sig i butiken hjälps också åt att sköta bemanningen under öppettiderna, så tanken är att det alltid ska vara liv och rörelse i lokalen på helgerna men att ingen person ska binda upp sig att vara på plats under alla dagar, alla hjälps i stället åt.

– Jag ser det som en lyx att kunna unna sig kreativitet i vardagen och att skapa en mötesplats som denna hoppas jag ska ge både inspiration och möjligheter för många berättar Maria. Förhoppningen är helt enkelt att de kreatörer och producenter som finns i butiken ska kunna etablera sig så pass att dom har möjlighet att öppna egna butiker eller få i gång sin försäljning så att deras plats i Lokalen kan tas över av någon annan kreatör.

Samarbete

Möblerna i lokalen är alla till salu genom två lokala second hand-butiker, RetroVara och Antikloftet som både hjälper till att möblera och samtidigt får ett skyltfönster för sina egna varor. Vilket också gör att Lokalens utseende uppdateras och ändras lite beroende på vad som säljs och byts ut.

– En av mina drivkrafter i detta är att jag vill stärka fler i att våga, alltifrån att följa sin dröm och starta eget, testa på att lära sig något nytt genom kurserna vi erbjuder eller bara inspireras genom ett besök hos oss berättar Maria.

Kalendern hos Lokalen är späckad, det arrangeras alltifrån pysseldagar för hela familjen, plantbytardag, kurser i blomsterodling, kalligrafi och fotografering. Under sommaren blir det stort fokus på grönsaker i lokalen med hjälp av lokala producenter och till hösten fortsätter programmet med kurser med fokus på företagande och hantverk. Idéerna för vad som kan ta plats i lokalen är många, hur det utvecklas vidare får framtiden visa men vad som är säkert att här finns något som kan falla många i smaken och alla är välkomna. Kika in om du har vägarna förbi!