Vid starten låg fabriken i Tengene men sedan 80-talet är det i Vedum som alla Vios produkter skapas. Hur många ljus som producerats sedan dess går inte att föreställa sig men mycket ljus har det blivit, den saken är säker. Idag är Vio en av få producenter och grossister i Sverige som med sitt breda utbud och goda kvalité vuxit till att bli ett varumärke med gott rykte. Det är därför inte en slump att ljusen som görs i Vedum levereras såväl till hushåll runt om i världen, till större myndigheter, samfund, butiker och stora varumärken.
– Vår största kund är alla våra små, det är genom dom vi breddar våra försäljningssätt och det är tack vare deras intresse som vi håller öppet butiken med ljusförsäljning här hos oss i Vedum berättar Morten.
 

Hög tillverkningstakt

Säsongen för ljus är ständig även om gemene man kanske köper och förbrukar mer ljus under årets mörka tid så är det ofta maximal tillverkningstakt i fabriken större delen av året för att hinna producera och leverera enligt beställningarna. Under sommarmånaderna tillverkas vinterns produkter och under hösten tillverkas vårens ljus i olika färger och former, dom är dessutom ofta slutsålda innan dom hunnit ut ur lagret så det är ett högt tempo som gäller. Under en dag kan tillverkningen av stöpta antikljus ligga på runt 6 000-12 000 ljus.
 

Färg och form

Även om dom klassiska vita kronljusen och antikljusen är populärast består utbudet också av ett stort sortiment av färgade ljus i olika former. Det finns skruvade ljus, lackade ljus, blockljus och det finns till och med ljus som har en metalliclack. Även produktutveckling är ett viktigt område och här är det både trender, köpbeteenden och önskemål från kunderna som styr vilka färger och former som tillverkas.

De färdiga ljusen packas och körs ut till kunden, som i många fall är ett större företag som säljer ljusen i sina egna butiker eller e-handel, ofta under varumärket Vio men även under eget namn.
 

Hinder och framgångar

Men det är inte bara att stöpa ljus, det är mycket som spelar in för att ljusen ska bli till och komma ut i butik.
– Vi har till exempel väldigt begränsade utrymmen i våra lokaler så vi kan inte hålla några större lager utan får nästan direkt köra ut till kund för att ha plats att fortsätta tillverkningen berättar Morten. Även faktorer som priset på el och tillgången på råvaror som stearin och paraffin påverkar verksamheten och kan i perioder vara både dyrare och svårare att få tag på.
 

Hantverket

När vi ses inleder Morten med att berätta att nyckeln till framgång är att ha bra personal. Det blir den röda tråden under vårt möte och efter att ha sett fabriken och hört historian om hur Vio blev och i princip är ensamma på marknaden om att tillverka ljus av det slag och i den mängd känns det självklart att det är ett gemensamt jobb och samarbete som gjorts under många år bland dom som tillsammans jobbar. Alltifrån designen som tas fram, till färgerna som blandas, bomullsvekarna som klipps i rätt längd och som sedan stöps till att bli ett ljus som sedan packas. Det är helheten av alla moment och steg som tillslut blir de ljus du inreder med och tänder upp i ditt hem. Ett hantverk tillverkade i dom röda ladorna i utkanten av Vedum, precis som i så många år förr.