Med egna recept och äkta smaker såg Harry Kling till att Mariestad hamnade på den svenska glasskartan. I dag är det Joachim Magnusson och Morgan Lundin som driver det gamla anrika företaget.
– Det startade 1950 med att Harry tog över sin pappas konditori, där han började prova att göra glass. Företaget växte och med åren har Kling Glass bytt ägare några gånger, men den 1 januari 2019 tog vi över.
 

En liten spelare

Själva övertagandet handlar mycket om att bevara och utveckla. Och här är Joachim och Morgan med på noterna.
– Vi har mindre än en procent av den svenska glassmarknaden. Vi är alltså en liten spelare, men som själva tycker att vi är unika, säger de båda och fortsätter:
– Kling Glass konkurrerar med speciella smaker, äkta grädde och det som Harry skapade redan på 1950-talet.
 

Äkta ingredienser

Historiskt har det dessutom alltid handlat om att ingredienserna ska vara lokala och helst närodlade - åtminstone så lång som det är möjligt.
– Vi hämtar exempelvis våra jordgubbar från Hunnebostrand, smör från Götene och mjölk från Falköping, säger Morgan.
– Chokladen går förstås inte att hitta på nära håll, men vi kan alltid stå för våra produkter för de innehåller bara äkta ingredienser av hög kvalitet, tillägger Joachim.
  

Glass i stora lass

I glassfabriken i Mariestad tillverkas det glass för fulla muggar. Budskapet om den skaraborgska glassen sprids också över vårt avlånga land.
– Vi säljer glass i hela Västsverige och arbetar med att Kling glass ska synas ännu mer. Nu finns vi till exempel i Lidl-butiker i hela Sverige. Att förse ännu fler svenskar med glass är dock inte helt enkelt.
– Det är ett huvudbry. För det är inte produktionen som är problemet, utan logistiken.
 

Nya smaker

Glass är som bekant starkt förknippad med sommar, sol och värme. Joachim och Morgan är också redo för att möta trycket från alla glassälskare – med både klassiker och nyheter.
– Chokladstången har nog hängt med längst. Men även halvlitrarna och Dinétårtan har hängt med länge. Nu släpper vi två nya smaker på halvlitrarna, viol-lakrits och rabarber. Det blir även en laktos och glutenfri strut med smak av hallon och lakrits. Sedan kommer den efterfrågade lunchbägaren tillbaka.
  

Klassiskt och nytt

Givetvis är ägarna två glassälskare av rang. Och naturligtvis hittar de sina favoriter i det egna sortimentet.
– Det är svårt att säga vilken som är min favorit, för jag tycker om allt vi tillverkar. Men om jag ska välja en så blir det nog Blåbärsputte, säger Joachim. Morgan i sin tur väljer Maderiatoppen och slår samtidigt ett slag för deras fabriksförsäljning.
– Dit kommer folk från när och fjärran för att handla glass.
  

Berömda mazariner

Men allt kretsar inte enbart kring glass. Sedan 1955 har det anrika företaget tillverkat sina populära cocosbollar. Tillsammans med sina elva anställda har Morgan och Joachim dessutom planer på att ta en ytterligare titt i Harry Klings receptsamling.
– Vi har alla originalrecepten och funderar allvarligt på att börja tillverka Harrys berömda mazariner igen.