En knapp mil väster om Götene hittar du en anläggning dit många hästägare vänder sig och där hästens välmående hamnar i första rummet. Här finns nämligen Husaby hästklinik.
- Det var ursprungligen en ridanläggning, men sedan våren 2010 hyr vi anläggningen, berättar Torunn Mehammer och Henrik Nyberg som båda är veterinärer och delägare i kliniken.

Många områden

Redan från start var målet att kunna ha spetskompetens på så många områden som möjligt. Och samma sak som gällde där i början gäller även i dag – i allt från akuta skador till hovslageri.
- Vi är nu ett 50-tal anställda. Vi säljer ju vår kunskap och våra veterinärer deltar exempelvis i internationella utbildningsprogram för att lära sig ännu mer.

Öppet dygnet runt

Det som startade med en anläggning har också växt genom åren, vilket innebär att Husaby hästklinik numera är en koncern.
- Förutom här så finns vi i Skara, Bjertorp och Bergsåker i Sundsvall. I Skara har vi vår hästakut som är öppen dygnet runt. Det är också där som vi utför alla operationer. Klinikerna på Bjertorp och Bergsåker vänder sig mer till de som vill ha hjälp med travhästar.

268 boxar

Just hästakuten är väldigt personalkrävande. Enligt Henrik är det bara fyra kliniker i Sverige som orkar med att ha en liknande jourverksamhet – närmast är Strömsholm i Västmanland och Helsingborg i Skåne. Han vill samtidigt lyfta travet lite extra.
- Vi äger hela Bjertorp travcamp, som med sina 268 boxar och mycket fina träningsmöjligheter är en av Sveriges största privata anläggningar.

Intresse för hästsport

Kopplingen mellan sport och hästar är också överhuvudtaget
ständigt närvarande inom verksamheten.
- Vi samarbetar med många ryttare och travet. Det handlar om mer högpresterande djur och annorlunda skador, i en jämförelse med andra hästar, förklarar Torunn.
- Intresset för hästsport är också stort bland de som arbetar hos oss, fortsätter Henrik. Sverige och Norge Husaby hästklinik tillhör i dag Sveriges stora när det kommer till att ta hand om hästar av olika anledningar.
- I fjol hade vi närmare 5000 besökare och det kommer att landa något högre i år. Vi har kunder från hela Sverige och även Norge. Men givetvis är väldigt många av kunderna från närområdet, avslutar Torunn och Henrik.