Lina är uppvuxen i Ardala och det var efter gymnasiet som hon började fundera på om inte matlagning ändå var ganska roligt. Sagt och gjort, efter 8 år i England där hon jobbat med fryst färdiglagad mat och utvecklat både smaksinne och kunskaper inom matlagningen kom hon hem till Skara igen med sikte på att starta upp sin egen verksamhet med mat i fokus.

Det är nu närmare 10 år sedan Lina startade upp Mattipset och det har hänt en hel del. Catering växte fort och i takt med att förfrågningarna blivit flera, har dom anställda blivit fler och lokalen på Skaraborgsgatan har byggts om tre gånger för att få plats med alltifrån lager av varor, kylrum, redskap, ugnar och arbetsytor. Grunden i företaget idag är den hemlagade maten som cateras till alltifrån mindre kalas, skolluncher och större företagsevent över stora delar av Skaraborg. Allt lagas från grunden och råvarorna köps in lokalt i så stor utsträckning som möjligt, bland annat så kommer köttet från Skövde Slakteri och det är Potatisboden i Skara som levererar all frukt och grönt. Maten som lagas är alltifrån klassiska rätter som storsäljarna lasagne och pannbiff till sallader, bufféer och bowls av olika slag.

På frågan hur inspirationen till nya rätter och smaker kommer är svaret på Lina enkel.

– Vi är världens bästa kollegor här som jobbar med allt detta tillsammans, inspiration får vi ofta från en matbild någon sett på sociala medier, från ett restaurangbesök eller vad någon av oss experimenterat med hemma. Vi sätter ofta en twist i smaken på en klassisk rätt, följer trender inom matvärlden och lagar maten utefter vilka råvaror som är i säsong berättar Lina.

När allt ställdes in

När pandemin kom och alla kalas och evenemang ställdes in blev sårbarheten stor, 93% av intäkterna försvann redan första veckan och det blev början på en tuff period. Snabbt hittade Lina och hennes kollegor andra vägar och satsade helhjärtat på att erbjuda utkörning av luncher till lokala företag i Skara, större satsning på frysrätter, matkassar inför helgerna och sist men inte minst företagets nu nya ben – obemannade butiker. Pandemin satte sina spår och det är först nu, våren 2022 som produktionen är uppe på samma nivåer som tidigare.

De obemannade butikerna är nu flera till antalet, den första kom på plats utanför Mattipsets egna lokaler i Skara. Senare öppnades även en vid Änghagens Handelsplats i Lidköping och efter sommaren är Lina redo att öppna upp både i Skövde och i Tibro. Konceptet är enkelt, via Mobilt Bank-ID scannar man
in sig i butiken, går in och plockar de varor man vill handla och swishar sedan sin betalning. I butikerna är det den frysta maten som är det primära och det genom klassiska matlådor, soppor, glass och pizza. Tanken är att alla ska hitta något dom gillar, att den frysta maten kan bli en enkel men god måltid i vardagen innan träningen, efter hämtningar på förskolan eller när man helt enkelt inte orkar laga maten själv. Allt tillverkade av Lina och gänget på Mattipset.

– Frysmaten är ett komplement i vår verksamhet som passar väl in, vi hinner producera större mängder vid sidan om våra luncher och cateringen samtidigt som vi inte tummar på kvalitén. Mottagandet blev positivt och vi ser att vi har försäljning i ganska stor spridning över hela dygnet vilket vi är tacksamma över berättar Lina.

Framtiden

Att det är mycket logistik, planering och både risker och möjligheter när man bedriver catering och jobbar med råvaror är kanske inte så svårt att räkna ut. Det är tidiga mornar och långa dagar eller som Lina själv beskriver det: En livsstil. Planen är att fortsätta med frysmaten som ett ben i verksamheten och satsa på den i ännu större skala med fler obemannade butiker i Skaraborg.

Att entreprenörskapet finns i luften hos Mattipset är tydligt, tempot är högt, samarbetet i köket är uppenbart och siktet framåt är självklart.

– Har vi klarat pandemin så klarar vi allt avslutar Lina.