– Under min uppväxt hade jag ett stort intresse av foto och skrivande, på gymnasiet läste jag media och började därefter göra film. Teknik och teater är också något som funnits nära till hands och jag hade en mindre djurpark under
tonåren.

Mobbing och utsatthet

Men filmen var det som lockade mest och genom åren har det blivit en hel rad med filmer i olika format, där Ronnie gärna lyfter fram Älska mig från 2008 – som är en berättelse om mobbning och utsatthet.
– Den filmen är det väldigt många som har sett genom åren. Det var också då som våra filmer lyfte, inte minst till en kvalitet som man kunde vara stolt över.

Ett slags antiklimax

Ronnie ville dock ännu mer och tillsammans med sin pappa och syster satsades det för fullt i Främmestad. Resultatet blev en anläggning på 3 000 kvadratmeter – som i detalj är anpassad för just filmskapande.
– Vi började egentligen att bygga ut 2017 och 2020 var allt klart. Men då kom pandemin och det blev ett slags antiklimax.

Flera ben att stå på

Trots att situationen var tuff så kunde verksamheten fortsätta att fungera, inte minst på grund av att ungdomars intresse för filmskapande höll i sig.
– Vi har flera ben att stå på, bland annat gör vi uppdrag åt företag och arbetar mot skolor både i Västsverige och andra delar av landet. Men det är filmkollot som är vår stora grej. Kollot vänder sig till ungdomar mellan 10 och 16 år, förklarar Ronnie.

Full fart som gäller

Och att intresset är stort är knappast någon överdrift. För under några mycket hektiska sommarveckor är det full fart som gäller i iFocus Studios lokaler.
– Ja, sommaren 2022 är redan fullbokad sedan en månad tillbaka. Det innebär att 900 ungdomar kommer hit och att vi har ett 40-tal anställda som sköter allt från mat och logistik till själva filmskapandet.

Fler målgrupper

Det råder alltså ingen tvekan kring att filmkollot är en succé. Och med den framgången i bagaget har nu Ronnie och hans kollegor börjat titta på andra upplägg.
– Under sommaren är det som sagt fullbelagt. Och även om vi har en del verksamhet under övriga året, så finns det plats för fler målgrupper. Därför planerar vi att ha ett seniorkollo nu till hösten, där vi främst vänder oss till personer som är 65 år eller äldre, avslutar Ronnie.