Lena Svedung äger och driver familjeföretaget där både Café på Klostret och Hellekis Trädgårdscafé ingår. Tillsammans med en av döttrarna Sophie Svedung, jobbar hon dagligen i cafét och går helhjärtat in för att erbjuda en god upplevelse och fin miljö för besökarna. Lena beskriver sig själv som en lantbrukardotter där trädgård, spannmål och jakt har varit bestående faktorer under uppväxten.

Något som man direkt kan förstå när man kommer in på cafét på Blomberg. Innanför dörren möts du direkt av det öppna bageriet där du kan se när degar, bröd och bakverk blir till och alla dina frågor kan besvaras direkt av bagaren. Limpor, bröd och bakverk står uppradade i montern och längst med väggarna står koppar och mjölsorter, oljor och äpplemust med lokal anknytning staplade på hyllor, centralt i lokalen finns det gamla kvarnhjulet bevarat.

Till sist, närmast kassadisken ligger klostercaféts specialitet uppradade, bullarna. Det finns inte bara en eller två sorter, under högsäsongen är det sju sorters bullar som gäller. Bästsäljaren är vaniljbullen eller chokladbullen och under våren och sommaren är det rabarberbullen som är favoriten hos många.
 

Lokalproducerat

Bageri, café och sopperi är den dagliga verksamheten med semesteruppehåll några veckor under vintern. Den röda tråden genom allt är hantverket och den lokala miljön. Allt görs för hand, ingen bulle är den andra lik och allt bakas i det öppna bageriet bakom disken. Köttet är dovhjort från berget, på våren blir det ramslöksbröd och mjölet från Åker & Äng mals i Levene kvarn på spannmål från slätten.

Bramleys äpplemust säljs i cafét och produceras på äpplen odlade på Kinnekulle, musten pressas på Kålland och pressresterna som blir kvar köper Lena och Sophie och använder som fyllning i bullar och bakverk då mycket smak sitter kvar i det pressade. På så sätt blir svinnet minimalt och hela frukten tas tillvara på.
– Det är otroligt värdefullt att ha lokala producenter omkring oss, där vi alla hjälps åt och gör vårt bästa för att jobba hållbart och erbjuda det allra bästa, härodlat som vi kallar det säger Lena.
 

Smaker efter säsong

Hållbarheten kommer igen i flera delar i verksamheten, inte minst i det säsongsanpassade utbudet som alltid beror på vad som blommar och växer just för tillfället.
– Vi har inget stående utbud året runt utan vi anpassar oss efter vad vi får från våra producenter, men det fina är ju också att vi kan spara och frysa in kompotter och bär och även kunna erbjuda en god jordgubbsbulle mitt i vintern, här ska våra gäster alltid lita på att det är fina råvaror förklarar Sophie som är en av bagarna i cafét. Även i cafémiljön är återvinning ett genomgående tema, gamla magasinsfönster har blivit bord och alla möbler är hittade på loppisar.
– Vi försöker också lära våra kunder att hållbarheten är viktig, orkar man inte äta upp så får man gärna ta med sig hem och med deras hjälp kan vi minska svinnet både på det ätbara men även på förbrukningsvaror så som servetter berättar Lena.
  

Lockar året runt

Café på Klostret har sedan starten på Kinnekulle 2014 vuxit och är idag en storskalig verksamhet med många bollar i luften, grunden består av 4 heltidsanställda som jobbar året runt. Under somrarna kan det finnas uppemot 30 personer på lönelistan då många ungdomar hittar sitt sommarjobb på cafét
och spenderar ungdomens första arbetsperiod bland bullar och gäster.

Under vinter och sommar ser besöksantalet helt annorlunda ut, men Lena betonar att det är tack vara den trogna skaran av stamkunder, cyklister och vandrare som besöker cafét under den kallare tiden på året som gör att
öppettiderna kan vara så generösa, ända in i december håller cafét öppet.
– Kinnekulle är ju fantastiskt att uppleva till fots, som cyklist har man dessutom enorma möjligheter för träning och upplevelse i ett på lederna här. Vi är så otroligt glada att vi lockar så många cyklister som kombinerar träningen med en fika eller lunch hos oss berättar Lena.
 

Framtiden blommar

Pandemin har påverkat verksamheten, både positivt och negativt, när det varit som flest besökare ute i naturen på Kinnekulle har det även inneburit ett hårt tryck på cafét, nästan så att det har varit för mycket att göra.
– Inget ont utan något gott med sig, vi är jätteglada för våra gäster och pandemin har fått oss att behöva tänka lite utanför boxen, som att till exempel erbjuda fikapåsar som våra gäster kan köpa med sig och fika ute i naturen säger Lena. I sociala medier tipsar cafét varje vecka om promenadstigar och ger lite tips och råd för besökare som vill uppleva naturen och gå en promenad, en aktivitet som varit både högaktuell och attraktiv nu under pandemin.

Framtiden ser ljus ut och både Lena och Sophie ser potential för utveckling av företaget och idéerna blommar kring vad som skulle kunna gå att utveckla och göra ännu bättre.