Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

Lev livet på södra breddgrader

Bygata i Sait Paul de Vence, Provence

Ett andra hem i sol och värme. Allt fler förverkligar drömmen om en bostad i södra Europa.

 

Den svenska sommaren är lika magisk som de långa vintermånaderna kan vara påfrestande för humör och hälsa. Då kan tanken på ett andra hem i Spanien och Portugal verka frestande.

Kanske ser många den typiska köparen av lägenhet eller villa i södra Europa som den pigge pensionären med goda ekonomiska förutsättningar och många lediga dagar. Men prispressen från 2007 och framåt kombinerat med utökade flygförbindelser har gjort att bilden idag är en annan, berättar Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland.

– Vi ser yngre köpare idag som betraktar en semesterbostad i Spanien som ett attraktivt alternativ till båten eller svenska lantstället. De som är intresserade av Portugal är något äldre, mycket tack vare gynnsamma skatteregler.

Daniels råd till den som funderar på att köpa en bostad i Spanien eller Portugal är att börja med att lägga mycket tid på egen research hemifrån.

– Man kan skapa sig en ganska bra bild om olika områden med hjälp av internet.

När du sedan letar efter din nya bostad kan du ofta hitta samma bostad hos flera olika mäklare – inte sällan till olika pris. Säljaren kan nämligen ge flera olika mäklarföretag i uppdrag att sälja bostaden. Den svenska modellen med budgivning gäller inte i Spanien och Portugal. Istället gör säljaren affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset.

– Vill du däremot pruta på priset inleds en förhandling. Men det är i slutändan alltid säljaren som bestämmer till vem hen vill sälja och till vilket pris. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen.

När du och säljaren via mäklaren kommit överens kopplas en advokat vanligtvis in. Handpenningen är oftast 10 procent av köpeskillingen vid köp av en bostad som inte är nyproducerad. Vid köp av en nyproducerad bostad betalar du en fast summa om cirka 3 000–6 000 EUR i handpenning.

Grundvillkor:Oftast säljs bostäder i Spanien och Portugal med möblemang, inredning och vitvaror. Nyproducerade bostäder säljs däremot ofta helt tomma.

– I Spanien existerar inte bostadsrätter. Allt är friköpt så även lägenheter har lagfart. Det här innebär att avgifterna är lägre. Man betalar för föreningens drift såsom poolskötsel, trappstädning och hissunderhåll, men inte för kostnader eller lån som föreningen har.

För att göra den bästa affären är det bäst att ta hjälp av mäklare och advokater på plats i landet.

– I ett nytt land och på ett språk man inte behärskar är det lätt att det blir fel. När det gäller nyproduktion är det viktigt att kontrollera att det verkligen finns en bygglicens och att man får bankgarantier på insatta medel, konstaterar Daniel.