Drygt en tredjedel av hushållskassan på boende

Swedbanks sammanvägda Boindex sjönk med fyra enheter från 106 till 102 under kvartal två 2022. Hushållen behöver nu lägga i genomsnitt 29 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader om de köper en bostad idag.

Kraftig ökning av boendeutgifter

Boindex för småhus sjönk under den kritiska gränsen 100 och ligger nu på 99. Den ökade driftkostnaden med el och höjda räntor gör att det blir allt svårare för hushållen att köpa en bostad. Småhusägare har drabbats hårt av stigande bolåneräntor och skenande elpriser. Den stigande inflationen gräver djupa hål i hushållens plånböcker som många kan oroa sig över.
– Vi rekommenderar att man sparar minst 10 procent av sin inkomst efter skatt och att man försöker bygga en buffert på minst två månadslöner. Ett sparande i kombination med arbetslöshetsförsäkring och vid behov en inkomstförsäkring gör det möjligt för en familj att bo kvar i sin bostad i tolv månader om man skulle bli arbetslös eller sjukskriven en längre tid säger Anette Pettersson, kundrådgivare på Sparbanken Skaraborgs kontor i Nossebro.

Har hushållen i Essunga råd att köpa ett småhus och samtidigt ha bil?

För invånare i små kommuner med begränsad möjlighet att resa med kollektivtrafiken är en eller två bilar per hushåll ett måste för att vardagen ska gå ihop. I rapporten visar prognosen för Essunga kommun att ett samboende i småhus med barn och en bil ger 13 104 kronor kvar per månad till sparande när boendekostnader och rimliga levnadskostnader är betalda. En ensamstående i småhus med barn har -1 612 kronor och hos en ung person utan barn i ett småhus ligger sparkvoten på -2 310 kronor per månad.
– Ett sparande är ett enkelt och lönsamt sätt att skapa trygghet i livet, både en kortsiktig buffert och ett långsiktigt pensionssparande. Det är genom aktiva val i vardagen som var och en har möjlighet att styra sin ekonomi, att spara in på små utgifter i vardagen kan ha stor betydelse i det långa loppet när vi nu går in i tuffare ekonomiska tider avslutar Anette.