Hur fungerar ett Facebook-bedrägeri?

Det är en typ av sociala bedrägerier där bedragaren använder sina sociala färdigheter för att övertyga dig om att den är någon annan och att du omgående måste agera på något sätt. I detta fall låtsas personen vara en av dina vänner på Facebook och behöver låna dina koder från din bankdosa.

Denna typ av bedrägerier ersätts som regel inte eftersom du lämnat ut dina koder. Många av de nyligen drabbade Facebook-offren är unga människor som genom detta har förlorat hela sitt livs besparingar. För dem är detta naturligtvis en tragedi.

Andra typer av vanliga bedrägerier via internet

  • Blocket – du betalar för en vara som inte finns, säljaren ”försvinner”.
  • Microsoft – någon ringer och uppger sig vara från Microsoft och säger att din dator drabbats av virus och vill sälja en tjänst för att motverka detta.
  • Phishing – bedragaren tar reda på bankrelaterad information via olika metoder till exempel ett mejl med länk där du ombeds fylla i en kod.
  • Trojaner – bedragaren tar kontroll över din dator för att till exempel logga in i din internetbank.
  • Stulen ID - med en stulen identitet har bedragaren tillgång till alla typer av tjänster, till exempel öppna ett nytt bankkonto eller få en ny säkerhetsdosa till internetbanken - tjänster som sedan kan användas för att begå ett bedrägeri

Läs mer om vanliga bedrägerier och hur du skyddar dig mot dem.

Så skyddar du dig mot bedrägerier