Hur ser din vardag ut idag?

Jag bor för tillfället i Göteborg där jag studerar mitt fjärde år i Europastudier. Under vårterminen flyttar jag tillfälligt till Stockholm för att göra praktik och fortsätta min satsning inom friidrotten, närmare bestämt medel- och långdistanslöpning. Grenen som jag specialiserar mig på mest är 3000 meter hinder, även om jag ibland tävlar på sträckor från 800m-10 000m. 

Hur startade ditt intresse för löpning?

Jag har alltid haft ett visst intresse för löpning. Men det tog ett bra tag innan jag visste att det var det jag ville hålla på med. Jag spelade länge fotboll, där jag var bland de bästa på att springa, men mot slutet kändes pressen oerhört hård så mina prestationer blev sämre. När jag väl bestämt mig för att sluta för fotbollen fortsatte jag att löpträna. Jag hade turen att ha en pappa som själv varit aktiv inom löpning så då gick vi igenom grundläggande övningar för att förbättra löpartekniken. Så det som tidigare inom fotbollen bara sågs som jobbig men nödvändig träning för konditionen, blev mycket roligare. I den vevan sökte jag även till friidrottsgymnasiet i Göteborg, och när jag blev antagen startade min elitsatsning.

Hur såg dina framgångar under 2020 ut?

2020 var för oss alla ett tufft år, jag själv fick en praktik i Portugal inställd och isolerade mig i portugisiska bergen där min mamma bor. Där fick jag genomföra träningen på egen hand vilket var tuffare, men eftersom jag kunde skifta ett större fokus till träningen så kunde jag bygga en bra grund. Jag hade även en övergångsperiod till vegetarisk kost som fått mig att känna mig starkare. Sommaren 2020 mötte jag stora förbättringar och kom närmre att bli en duktig löpare på seniornivå. Jag slog i stort sett alla mina personliga rekord, kom på 4:e plats på 3000m hinder på SM och Guld på JSM 5000m (mitt första guld på ett mästerskap), och ett brons på Terräng-SM fick även vinna juniorlandskampen som ersatte den inställda Nordenkampen.

Vad är du stoltast över i din karriär hittills?

Den prestation jag är mest stolt över är från Nordiska Mästerskapen i terränglöpning. Varken jag eller någon annan förväntade något spektakulärt resultat, men jag lyckades komma trea i ett fält med tuff konkurrens! Jag kom även in i någon form av flow vilket gjorde upplevelsen väldigt häftig.

Hur håller du dig motiverad till att träna?

Träningen sker rutinmässigt och min vilja att prestera och förbättras är så stark att jag lyckas hålla mig motiverad. Men det kan vara värt att notera att även jag har tunga dagar där man inte orkar träna, men man gör det ändå.

Vad är ditt nästa mål?

I sommar hoppas jag delta på Universiaden, som OS fast för studenter, det hade även suttit fint med en SM medalj och längre fram deltagande på EM.

Hur ser din satsning ut?

Min satsning innebär att jag tränar drygt 2 timmar per dag, normalt sett åker jag på träningsläger i Sydafrika med Svenska friidrottsförbundet eller till södra Europa med Göteborgs Friidrottsförbund. Bansäsongen går från maj-slutet på augusti, terräng från oktober-november (december om det är EM) och inomhus januari-februari. Under säsongerna kan det bli en del resor och ett tätt schema med tävlingar. Annars tränar jag på som enligt plan året runt, så länge innan skador kommer. Efter bansäsongen brukar jag dock ta två veckors ledighet från träningen för att “ladda batterierna”.