Med sina svarta väggar blir ljusuppsättningar extra effektfulla och dess genomtänkta akustik gör att allt från kör- och kammarmusik till föreläsningar får perfekta ljudförutsättningar. Endast fantasin som sätter begränsningarna för vad Sparbanken Blackbox kan användas till.

Sparbanken Blackbox har utrymme för allt ifrån 260 personer på läktare, 300 personer vid bord till ca 700 personer stående.
  

Nya möjligheter med kultur som tillväxtmotor

Sparbanken Skaraborg har genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg gett 20 miljoner kronor till Vara kommun för uppförandet av blackboxen. Mellan Sparbanksstiftelsen Skaraborg och Vara Konserthus AB har ett samarbetsavtal ingåtts om 2 miljoner kronor.

För Vara Konserthus är Sparbanken Blackbox en möjlighet att utveckla och stärka verksamheten för framtiden inom såväl scenkonsten som inom konferensområdet. Sparbanken Blackbox är en unik arena i sitt slag och i Skaraborg med omnejd finns inga liknande eller motsvarande lokaler.

Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Vara kommun och Vara Konserthus AB ser kultur som en tillväxtmotor och har därför tillsammans gjort denna satsning för alla som bor i, verkar i och besöker vår bygd.
  

Vad är en blackbox?

Precis som namnet antyder – blackbox – så handlar det om ett flexibelt scenrum i form av en svart låda. Sparbanken Blackbox tornar upp bakom konserthuset och Lagmansgymnasiet. Invändigt har den omkring 600 kvadratmeter stora boxen drygt 10 meter i takhöjd. Ena dagen kan Sparbanken Blackboxs multifunktionella scenrum användas till konserter, dansföreställningar och teater. Möblerar man om lokalen blir det en perfekt konferenslokal eller bankettsal. Roddar man sen om ytterligare lite förvandlas ytan till en perfekt scen för en klubbspelning. Det är i stort sett endast fantasin som sätter begränsningarna för vad Sparbanken Blackbox kan användas till.