Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kundservice

Fem saker som påverkar pensionen!

Glad man med grön jacka står lutad mot en vägg i storstaden

Har du koll på pensionen – och vad du själv kan göra för att den ska bli så bra som möjligt? Här är fem saker som påverkar din framtida pension!

Många tycker att det här med pension är svårt. Men för de flesta räcker det att ha koll på det grundläggande för att få bra förutsättningar till en god pension.

- Man behöver inte förstå hela pensionssystemet för att få koll på sin pension. Eftersom pensionen grundas på ditt jobb och dina val under hela arbetslivet är det däremot viktigt att få koll tidigt. Väntar man till bara några år före pension blir det svårare att påverka, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker och privatekonomisk expert på Swedbank.

Här är fem saker som påverkar hur stor din pension blir:

  1. Hur hög inkomst du har

    Pensionen grundar sig på den sammanlagda inkomst du haft under hela ditt arbetsliv.* En hög lön under många år ger högre pension. Studiebidrag, föräldrapenning och a-kassa är också pensionsgrundande, men avsättningen till pension blir lägre vid föräldrapenning och a-kassa jämfört med den ordinarie lönen, eftersom avsättningen görs utifrån aktuell inkomst.

  2. Hur många år du jobbar

    Ju fler år du jobbar, desto mer tjänar du in till din framtida pension. Börjar du arbeta senare i livet, tar ett sabbatsår, går i förtida pension eller jobbar några år efter pensionsålder så kommer det påverka pensionen.

  3. Om du jobbar hel- eller deltid

    Pensionen grundar sig på din sammanlagda inkomst under hela livet. Jobbar du deltid tjänar du mindre, och därmed kommer också din pension att bli lägre. Några få års deltidsarbete brukar inte spela så stor roll, men längre perioder av deltidsarbete kan ge lägre pension.

  4. Om du har tjänstepension

    De allra flesta (ungefär nio av tio) arbetar hos en arbetsgivare som betalar in till tjänstepension. Tjänstepensionen är en viktig del av pensionssystemet – för många kommer den att stå för 20-40 procent av den totala pensionen beroende på vilken lön man har. Om du själv skulle behöva spara motsvarande belopp som arbetsgivaren sätter av till tjänstepensionen skulle du behöva spara 4,5 procent på en lön upp till drygt  44 000 kronor per månad. Har du en högre lön än så är det ytterligare 30 procent på det däröver. Så för en lön på 50 000 kronor per månad sätts det varje månad av 3 700 kronor till tjänstepension. Att spara det själv varje månad, på skattade pengar, kan vara svårt.

  5. Om du sparar själv

    De flesta som arbetat och betalat skatt under hela sitt vuxna liv kan räkna med omkring 70 procent av sin slutlön i pension. Vill du ha en högre pension kan det vara bra att också spara en del själv till pensionen. Det kan vara skillnaden mellan att bara ha råd med det mest nödvändiga eller att ha råd att unna sig något ibland som pensionär. Kommer du igång tidigt med ett pensionssparande varje månad behöver beloppet inte vara jättestort, kommer du igång senare i livet behöver du däremot spara mer varje månad.

- Gå även in på minpension.se och gör en pensionsprognos med jämna mellanrum, tipsar Madelén Falkenhäll. Om man vet ungefär hur mycket man kan förvänta sig att få i pension är man bättre förberedd och kan slippa den oro som många kan känna inför sin ekonomi som pensionär.

*Fotnot: Avsättning till pension görs i relation till inkomst, upp till ett visst tak (ca 510 000 kronor per år 2021). Avsättning till pension blir lägre vid föräldrapenning och a-kassa jämfört med den ordinarie lönen, eftersom avsättningen görs utifrån aktuell inkomst. Om man studerar vid högskola eller universitet och får studiemedel görs också avsättning till pension, den pensionsgrundande inkomsten beräknas till 138 procent av studiebidraget.