Sedan några år tillbaka driver Sara och Filip Stekosterian, som producerar ost gjord på mjölk från familjeföretaget Märene Mjölk utanför Skara. Resan har gått från att sälja måltider av stekosten i en matvagn runt om i landet till att nu producera Filliostus och mozzarellan Sim Sarella Bim som idag säljs i livsmedelshandeln. Trion saknade att servera mat och när möjligheterna till att ta över gården där tidigare generationer i familjen levt och brukat jorden, där ladan från 1899 nu skulle kunna bli ett utrymme att verka i gick tankarna till att öppna det som idag är Vedens lustgård.

Eftersom osten redan fanns blev pizza ett naturligt val, trenden kring napolitansk pizza spelade även in och när beslutet i januari 2021 togs bestämde dom sig även för att första öppningshelgen skulle vara i maj några månader senare. Sedan dess har mycket hänt och tempot har varit högt.
 

Italiensk vulkansten och tegel från Lerdala

Återbruk och hållbarhet genomsyrar nästan allt kring pizzerian, företaget och gården. Med hjälp av grannar, kontakter och gediget letande är en stor del av materialet som ladan rustades upp med återbrukat material. Den stora vedugnen som pizzorna tillagas i är gjord av en kombination av italiensk vulkansten, grus från baksidan och tegelstenar från Lerdala.
– Människor här omkring har varit väldigt schyssta, när
vi letar efter material eller behöver få fixat saker ställer dom gärna upp, hjälper till och tipsar. Vi hade vänner, familj och hantverkare som hjälpte oss och jobbade in på sena kvällar för att få det klart inför öppningen berättar Filip.
 

Degångest

Arvid fick degansvaret och myntade även uttrycket degångest under sommaren när värmen gjorde att pizzadegarna blev svåra att få perfekta. Lösningen på det blev att läsa på, studera mjölsorter, proteinmängder och investera i en degkyl som hjälper till att kontrollera jäsningen vid sommarens höga temperaturer. Pizzan är inspirerad från den Napolitanska men är en Skånings Åsaka-variant.
– Vi använder en kombination av svenskt mjöl och en italiensk mjölsort, vårt svenska mjöl har vi upptäckt har för mycket skalrester och ett för högt protein för att det ska bli så bra som vi behöver det. Vi testar oss fram och lär oss hela tiden vad som funkar berättar Arvid. I sommar har dom själva sått och skördat Ölandsvete på prov för att i framtiden kunna få fram ett finare och lokalproducerat mjöl som pizzorna kan bakas på.
  

En magisk succé

Säsongen inleddes med att erbjuda pizzorna som takeaway, något som blev stor succé och efter midsommar kunde gästerna även boka bord och äta på gårdens servering. Från uteserveringen ser man faktiskt till familjens mjölkgård och korna som producerat mjölken som pizzans ost är gjord på. En av målsättningarna är att kunna erbjuda att pizzorna kommer från vyn man faktiskt ser från gården, allt från ost, tomater, kryddor och kött ska ha sitt ursprung så nära gården som möjligt.

När sommaren tog slut stängde pizzerian för säsongen, responsen har varit enorm och väldigt god. En av sommarens höjdpunkter blev när matkreatören Matgeek besökte gården, åt pizzorna och recenserade på sin Youtubekanal. Trion fick hyllningar, lovord och klippet fick en stor spridning som resulterade i att Vedens Lustgård blev fullbokat i veckor framåt och långa väntelistor gjordes.
– Våran sommar har gått i ett, den har varit magisk och en stor succé som gett oss mersmak berättar Sara.
 

Hållbarhet är en självklarhet

Egentligen upplever både Sara, Filip och Arvid att hållbarhetsfrågan inte är så komplex. Att ta av det man har, konsumera klokt och så lokalt och närproducerat som möjligt i den mån man kan borde vara något som är självklart för alla. På gården finns inga andra alternativ än att använda återbrukat material där det går, lära från varandra och sprida mathantverket vidare på ett hållbart sätt. Ambitionerna framåt är att under nästa år fortsätta bygga Vedens Lustgård till en mötesplats, likt en foodcourt där människor träffas och upplever hantverket och de råvaror som bygden ger. Kapaciteten kommer vara större och liknande råvaror kommer även bilda fler maträtter när restaurangen öppnar nästa år.
– Detta är bara början på resan, vi bygger vår kunskapsbank varje dag när vi lär av både misstag och framgångar och vi ser fram emot att få baka pizzor till våren igen avslutar Filip.